okoliš

Uz brigu za društvo, naša glavna misija je briga o okolišu. To radimo primarno u segmentu tekstila. Tekstil je veliki zagađivač, tekstilna industrija ima goleme emisije CO2 i troši enormne količine vode, a jako puno ga se baca i zauzima prostor na odlagalištima otpada.

Humana Zagreb rješava ovaj problem iz nekoliko smjerova. Prvo omogućavamo ljudima koji imaju viškove odjeće i tekstila da ga donesu kod nas znajući da će se iskoristiti koliko god možemo, i da pritom pomažu društvu i okolišu. Osim pozitivnog učinka, ovo je iz našeg iskustva ljudima jako praktično. Tekstil se može donijeti ili direktno u naš dućan ili u neki od naših spremnika po gradu.

Nakon što prikupimo odjeću i tekstil, sortiramo ih i najbolji dio prodajemo veleprodajnim i maloprodajnim kupcima. Dio pamuka prodajemo partneru koji ga reciklira i izrađuje industrijske krpe, a dio trapera partnerima koji od njega izrađuju novu odjeću. Nešto robe doniramo. Ono što ne možemo upotrijebiti šaljemo partneru koji dio koristi, a dio izvozi.

Na ovaj način maksimiziramo ponovnu upotrebu te se trudimo reciklirati što više.

SAVJETOVANJE OKO ODRŽIVOG RAZVOJA

U suradnji s tvrtkama i institucijama na projektima koje radimo često predlažemo prakse koje smo kroz naše iskustvo stekli kako bi im pomogli u njihovim ciljevima održivosti.

Ukoliko želite napraviti nešto po pitanju održivosti svoje organizacije, a ne znate od kuda krenuti, obratite nam se s povjerenjem i bez ikakve obveze. Osim iskustva u ponovnoj upotrebi i reciklaži naš tim i partneri imaju višegodišnje iskustvo i znanje iz raznih segmenata zelenog poslovanja. To uključuje klimatske promjene, obnovljive izvore energije, zaštitu prirodnih staništa, problem plastičnog otpada itd.

CO2 NEUTRALNOST

Također, naša organizacija je preko suradnje sa zagrebačkom tvrtkom CO2cut postigla ugljičnu neutralnost. One emisije koje nismo mogli smanjiti – poput goriva za kombi, grijanja i slično, neutralizirali smo kupujući projekte po svijetu koji se bave ugljičnom neutralizacijom. Najbolji primjer toga je ulaganje u sadnju drveća koje upija ugljikov dioksid (CO2) koji smo ranije na razne načine ispustili. Naši zaposlenici mogu izračunati ugljični otisak Vaše organizacije, a pomoću partnera ju i ugljično neutralizirati kupujući certificirane projekte.

ŽELITE “OZELENITI” SVOJE POSLOVANJE, A NE ZNATE KAKO? JAVITE NAM SE!